Discipline: Music Composition

Kate Moore

Discipline: Music Composition
Region: The Hague, Netherlands
MacDowell fellowships: 2012

Kate Moore is a composer of new music based in The Netherlands. She creates worlds of sound for acoustic and electroacoustic media and writes instrumental music, concert music, sound installations, and more. Moore specializes in creating surprising performance scenarios that feature virtuosic instrumentalists and musicians set amidst unusual and alternative performance circumstances.

She holds a doctorate from The Sydney Conservatorium of Music (University of Sydney 2008-2012), a masters from The Royal Conservatorium of The Hague (2002-2004), a Bachelor of Music with honours from The Canberra School of Music/ Australian Centre for Arts and Technology (Australian National University 1998-2001). She has worked as a freelance researcher for The University of Amsterdam.

Her works appear on major labels including Cantaloupe, ECM, Tall Poppies and Ensemble Klang and are performed in major venues including Carnegie Hall, The Concertgebouw, and The Sydney Opera House as well as international festivals including The Made Festival Umea, The Bang on a Can Marathon, ISCM World Music Days, The International Gaudeamus Muziekweek, November Music, The Sonic Festival NY, MATA Festival, Carlsbad festival of Music CA, and Canberra International Chamber Music Festival.

Awards and prizes include The Hague Toptalent 2012, De Komeet Culture Prize 2010, Dorris Burnett-Ford Scholarship University of Sydney 2008-2012, The Carlsbad Festival of Music composer prize 2010, Apeldoorn Young Composer Award 2003, Australian National University Medal 2001, ANU Honours Scholarship 2001, Franco-Australian Composition Competition 2000, Howard-Allen Memorial Prize 1998-2001, Artexpress 1997.

Studios

MacDowell

Kate Moore worked in the MacDowell studio.

Built in 1912, Pine Studio was renamed MacDowell Studio in 1943 in recognition of support from a group of Edward MacDowell’s music students. It was built as a composers’ studio and the stuccoed walls were intended to be soundproof. Like many of the residency program's studios, MacDowell was winterized in the 1950s when the we began welcoming…

Learn more